Alteco firar 20 år: Två decennier av utveckling och tillväxt

[2014-03-01]

Med 20 år i backspegeln fortsätter teknikkonsulten Alteco AB framåt på den framgångsrika bana som inleddes 1994. Den gången var ägaren och VD Andreas Lundström hela företaget själv. Med ytterligare två medarbetare på ingående är man nu 30 konsulter vid kontoren i Bollnäs, Stockholm och Mora.
Hur har det gått till? Och hur ska det bli?

Vd Andreas Lundström om att Alteco firar 20 årAndreas Lundström funderar inte länge:
– Rekryteringen av bra medarbetare är den avgörande framgångsfaktorn. Noggrann rekrytering för att hitta människor som fungerar bra ihop, är duktiga och har rätt kontaktnät – lyckas man med detta blir det nästan som ett självspelande piano.
– Nya medarbetare innebär nytt snack vid fikabordet, företaget får ny kompetens och därmed nya kunder. Så har vi växt, undan för undan och i takt med efterfrågan.
– Skulle man önska sig något, så är det fler kvinnor i företaget. Ändå går utvecklingen åt rätt håll och vi fortsätter att söka fler.

Nytt arbetssätt
De största förändringarna under 20 års verksamhet hittar Andreas inom sättet att arbeta:
– I början kom uppdragen i en brun påse på kanske 15–20 disketter. Ibland hände det att disketterna berörde fel uppdrag. Ny försändelse kunde dyka upp med posten efter två dagar…
– Internet och e-post har sedan förändrat allt.
Andra exempel på förändringar bland Altecos kunder är en ökad miljömedvetenhet tillsammans med bland annat automatisering och ny LED-teknik.
Med det här nya arbetssättet, hur ser de kommande 20 åren ut?

Smarta helhetslösningar
– Vi fortsätter att leverera smarta och energibesparande lösningar och tjänster genom hela byggprocessen. Efterfrågan av sådana tjänster ökar, och då är det ingen nackdel att vara ett av Sveriges första klimatneutrala företag. Vi får också våra kunders förtroende att låta oss bidra till deras hållbara utveckling.
– Mer effektiv energianvändning och omställning till förnybar energi är växande områden. Vi ser också marknadens behov av fortsatt upprustning och nyproduktion av infrastruktur, där vi som teknikkonsult kan fortsätta arbeta med exempelvis elnät och Alteco fyller 20 år 2014bredbandsnät. Samtidigt växer Sverige med alla behov som därmed följer i form av bland annat ny-, om- och tillbyggnad av fastighetsbestånden.

Hunger och driv
– Vi har aldrig varit så många som vi är nu. Vi har aldrig haft sådan bredd, aldrig haft så bra kunder, aldrig funnits på så många orter. Vi är faktiskt bättre på alla plan.
– Faran är då att man lutar sig tillbaka och börja ta allt för givet när det istället gäller att behålla hungern och drivet. Vi fortsätter att vara proaktiva genom att satsa på kompetensutveckling och vi sätter nya mål, förklarar Andreas Lundström och ser fram emot nästa 20 år.