Joachim Åhman snart i tjänst igen

[2010-12-13]

Nu får vi tillbaka Joachim Åhman till vårt Stockholmskontor.
Jocke fick tjänstledigt hösten 2008, för att kunna följa med sin fru Anneli och familjens två barn till Dhaka i Bangladesh – hon hade fått tjänst på Ericsson i Bangladesh.

– Innan jag åkte iväg arbetade jag som bygg- och projektledare hos Alteco i Stockholm, främst med gatubelysningsprojekt åt Stockholms stad men också med kommunikations- och elprojekt.
– Året 2008 arbetade jag främst med Storstockholms lokaltrafiks projekt SU2008, ”Samordnad upprustning av Farsta Strands-grenen”.

Bangladesh bild 1Intressant projekt
När nu Jocke Åhman kommer tillbaka lite tidigare än beräknat, beror det på att Alteco åter ska jobba med kabelhanteringsprojekt åt SL.
– Ja, när Alteco blev inblandat i SLs nästa stora ombyggnadsprojekt, SU2011, eller ”Samordnad upprustning av Hagsätra-grenen”, kände jag att det skulle vara ett intressant projekt att få komma hem till. För att det skulle passa in med barnens skolgång o s v har vi nu bestämt att barnen och jag kommer hem i januari 2011 så att de kan gå hela vårterminen hemma. Min fru Anneli stannar kvar och slutför sitt arbete för Ericsson härnere och kommer hem först i juni 2011.

Lärarinhopp
Bangladesh bild 2Tiden i Bangladesh har Joachim Åhman tillbringat med barnen, han har hoppat in som lärare vid svenska skolföreningen i Dhaka, jobbat i styrelsen för den Nordiska klubben (300 medlemmar!) och hjälpt ett svenskt textilföretag att komma igång med sin verksamhet i Bangladesh – ordnat med kontor och rekryterat personal bland annat.
Det har också blivit en hel del tid för tennis och golf…
– Men jag tog det ganska lugnt de första månaderna. Det är vanligt med hemhjälp här så på den lediga tiden är man verkligen ledig, vilket för att det blir mycket familjetid även om min fru jobbat mycket på vardagarna.
Barnen är två tjejer, Alexandra, 7 och Victoria, 10 år.

Amerikansk skola
Bangladesh bild 3– I Bangladesh startar barnen skolan ett år tidigare jämfört med hemma, så Alexandra går nu i tvåan här men börjar i ettan när vi kommer hem i januari. Victoria har gått i samma årsklass här som hon skulle ha gjort i Sverige eftersom det var fullt i den årsklass hon egentligen skulle ha gått i.
– Barnen har gått i amerikansk skola, så den stora prövningen för dem var i början att komma igång med engelskan. Efter tre månader flöt det bra och i dag har de inga som helst problem med språket. När vi nu kommer hem igen vill vi försöka hålla i deras engelska och funderar på olika sätt att klara detta.

Företagsetablering
Jocke hoppade också in som lärare efter några månader i Dhaka:
– Våren och hösten 2009 arbetade jag som lärare en dag i veckan för Svenska skolföreningen i Dhaka. Det handlade om kompletterande svenskundervisning för barn i klasserna 1–5 och som genomfördes efter ordinarie skoldag.
– Sedan våren 2009 har jag också suttit med i styrelsen för den Nordiska klubben och hösten 2009 kom jag i kontakt med ett svenskt företag inom textilbranschen som ville ha hjälp att starta verksamhet här. Verksamheten kunde komma igång våren 2010 och sedan dess rycker jag in bara vid behov.

Rest runt
Familjen Åhman har också passat på att resa runt från sin position mitt i Asien.
– Ja, utöver några vändor till Sverige har vi hunnit med att besöka Malaysia, Bali, Singapore, Thailand och Nepal. Julen kommer vi att tillbringa i Australien. Här i Bangladesh har vi varit uppe i nordöstra delen där många teplantager finns samt nere i Sunderban-träsken där den bengaliska tigern huserar – liksom Fantomen, sägs det, även om Jocke och familjen inte träffat på vare sig tiger eller Vandrande Vålnad…

Vädret
Bangladesh bild 4Klimatet i Bangladesh är varmt och fuktigt större delen av året. Nu i december är det vinter och med svenska mått mätt riktigt behagligt, berättar Jocke:
– Från början av december till februari är det som en bra sommardag hemma i Sverige. I början av mars börjar värmen komma och luftfuktigheten stiger. Från mars till oktober kan det också regna och storma en del, men den riktigt stora regnperioden är juni–augusti.
– De årliga monsunerna som drar förbi orsakar stora översvämningar och skador utmed kusten. Bangladesh är ett väldigt platt land och befolkningen finns till stor del utmed kusterna och floderna där marken är bördigare, hälsar Joachim Åhman från Dhaka i Bangladesh; snart åter hemkommen till vårt kontor i Stockholm för att ta itu med nya arbetsuppgifter.

*) Bengalen var den största provinsen i dåvarande Brittiska Indien.
Vid Indiens självständighet 1947 delades provinsen och Västbengalen tillföll nya republiken Indien, medan Östbengalen tillföll Pakistan.
Sedan snart 40 år är Östpakistan självständigt under namnet Bangladesh.
I dag vill många gärna placera seriefiguren Fantomen i Bengalen, men även det fiktiva afrikanska landet Bengali lär rymma Den Vandrade Vålnadens Dödskallegrotta (med Guran och allt).


Foto i Bangladesh: Joachim Åhman