Lär känna våra nya medarbetare

[2011-09-06]

Under sommaren har inte mindre än fyra nya medarbetare kommit till våra kontor i Bollnäs, Mora och Nacka Strand – vi önskar dem varmt välkomna till oss!

Våra fyra nya medarbetare
Här nedan får du lära känna Lars-Gunnar Björklund, Anna Andersson, Anders Modig och Paulina Kolm lite bättre.

Lars-Gunnar Björklund:
Dragspelande dalmas på plats i Mora

I början av sommaren fick vi förstärkning till vårt kontor i Mora genom Lars-Gunnar Björklund. Lars-Gunnar har jobbat som elektriker och projektledare och blir nu vår nye elkonsult inom affärsområdet Elinstallation.
På fritiden tar spelmannen Lars-Gunnar gärna fram dragspelet.

Äkta dalmas
Det är en tvättäkta dalmas som flyttat in på vårt Morakontor.
– Egentligen kommer jag från ”nästgårds”, närmare bestämt Rättvik, men hela familjen bor i hus här i Mora och här har jag arbetat många år.
Lars-Gunnar såg en annons i tidningen där Alteco behövde fler till Morakontoret:
– Jo, jag tyckte nog att det var precis min grej och hittills har det också svarat mot förväntningarna.
– Kanske till och med lite mer; här råder en mycket trevlig företagskultur med inte bara bra arbetskamrater utan också en företagsledning som verkligen månar om sina anställda, förklarar Lars-Gunnar.

Vasaloppet
På fritiden blir det gärna längdskidor när vintern bjuder in. Har det rent av blivit turen från Sälen till Mora?
– Jag har kört Öppet spår och Halvvasan. Med tiden ska det nog bli ”riktiga” Vasaloppet också.
Fritiden går annars förstås åt till att hålla familjens hus i bästa skick och som pappa till tre idrottsintresserade grabbar blir det mycket skjutsande till träning i det mesta från orientering och innebandy till – givetvis – längskidor.
Men allra helst tar Lars-Gunnar fram dragspelet och visar hur spelmän från Dalarna får till rätta knycken i bälgen.

Anna Andersson:
Upplysare som vill veta mer om svamp

Född och uppväxt i Åkersberga har Anna Andersson nu tagit steget från ÅF till Altecos kontor i Stockholm.
Här har vi en friluftsälskande högskoleingenjör som hittat sin nisch som byggledare inom belysning, el- och fibernät och som vill lära sig att känna igen fler svampsorter.

Nu hade Anna god kännedom om Alteco redan innan den dagen då hon tog telefonluren och ringde upp VD Andreas Lundström för att prata framtid – sin och Altecos:
– Genom åren hade jag jobbat med och lärt känna både Andreas och hans medarbetare och det kändes som att jag skulle kunna trivas i gänget på Alteco.
– Ja, och nu är vi där, konstaterar Anna så här efter knappt en månad på nya jobbet.

Byggledare
Vid ÅF jobbade Anna mest som byggledare för gatubelysning, elnät och fibernät. Arbetsuppgifterna blir snarlika hos Alteco:
– Jo, jag tror nog att jag vet vad jag gett mig in på, säger Anna.
Tid kommer det också att bli till att åka skidor både utför och längs med, eller olika klassikerutmaningar.

Svamp
– Sedan skulle jag vilja lära mig lite fler svampsorter. Jag tycker mycket om att vistas i skog och mark och plockar gärna svamp även om den här hösten inte bjudit så mycket av den varan i varje fall i Stockholm.
– Jag har också fått lära mig att plocka bara svampar som jag känner igen och jag skulle vilja lära mig hitta lite fler än kantareller, taggsvampar och Karl-Johan, förklarar Anna Andersson.

Anders Modig:
Anders kom när brorsan gick

Anders Modig är 43 år ung och har hela sitt yrkesverksamma liv jobbat inom elbranschen – det fortsätter han nu med men från och med i höst som en i teamet hos Alteco.
– Det blir lite annorlunda för mig, som i mycket jobbat hemifrån i många år åt min förre arbetsgivare, förklarar Anders.

Men helt främmande inför Alteco var han inte. Faktum är att hans bror jobbade här tidigare men när han bytte arbetsgivare så klev Anders in istället.
– Jo, jag hade ganska bra koll på vad Alteco sysslar med och jag ser fram emot att få jobba med arbetskamrater runt om mig. Det är en positiv omställning för mig.
Energimätning och mätvärdesinsamling har tagit upp det mesta av Anders arbetsdag fram till nu:
– Här på Alteco ska jag jobba med automation och elkraft. Vad min roll exakt kommer att bli får framtiden utvisa, men jag har stigit in i detta med öppna ögon, säger Anders.

Fotbollen
Redan för tiotalet år sedan när Anders jobbade i Karlstad såg han gästande GIF Sundsvall som då var nykomling i fotbollsallsvenskan.
I dag har Giffarna en bit kvar till Allsvenskan, men Anders har varit en trogen besökare genom åren. Det har med andra ord blivit många resor till Sundsvall och allt bottnar – förstås – i en egen karriär:
– Den hölls väl lite längre ned i seriesystemet, närmare bestämt i division fem med Vallsta IF till dess ett trasigt knä satte stopp. Men det var nog också lite klent med motivationen, så nu är det en kokt med bröd på läktaren som gäller.
Och hoppet om Giffarnas återkomst till allsvenskan håller i sig…

Paulina Kolm:
Händig uppfinnare med helhetssyn

Hon målar tavlor och gör skulpturer.
I hennes händer är såväl hammare och såg som skruvdragare självklara.
Dessutom älskar hon äventyr och bygger gärna på familjens hus.
Samt är uppfinnare med en patentansökan på väg att bli klar.

Som om nu inte detta vore tillräckligt, är Paulina Kolm också nyanställd elnätsprojektör vid Alteco-kontoret i Stockholm. Kreativiteten flödar:
– Ja, sova får man göra på tåget till och från jobbet. Eller inte alls…
– Skämt åsido, jag vill att det händer saker hela tiden. Det är som roligast när det finns mycket att göra.

Helst stora projekt
Fyrtioåriga Paulina har jobbat med projektering av elnät i 20 år – senast hos ÅF – och vill helst jobba med stora projekt som större bostadsområden vilket hon också fått göra genom åren. Just nu ska hon ta sig an Slussen i Stockholm:
– Jag föredrar projekt där jag får möjlighet att jobba med fler och få olika delar att fungera tillsammans.
– Att räkna ut i vilken ordning alla delar ska byggas och helst också ligga några steg före i projekteringen med helhetsbilden som grund. Att få pussla ihop olika byggherrar och ledningsägare och väga allt mot de fysiska förutsättningarna.
– Även om man, som oftast, bygger i etapper måste det finnas en helhet redan från början.

Uppfinnare
Uppfinnandet, då? Jo, Paulina hade en (ännu så länge hemlig) idé redan för flera år sedan och gick en uppfinnarkurs. Nu har det kommit så långt att patentansökan ligger inne för godkännande och sedan…
– Vänta bara, säger Paulina som också är säker på att hon inte gjort sin sista uppfinning ännu.