Paulina Kolm – projektör och uppfinnare

[2013-02-12]

Paulina Kolm

Sedan ett par år tillbaka är Paulina Kolm elnätsprojektör vid vårt Stockholmskontor.
Men hon är också uppfinnare och har nu lanserat sin första större uppfinning – väggkroken Apponwall som gör borrmaskinen överflödig.
– Den kan användas av alla som har en vägg, säger Paulina.

Redan för många år sedan gick Paulina med i Svenska Uppfinnarföreningen och under ett år som tjänstledig från sin dåvarande arbetsgivare deltog hon i en ettårig uppfinnarutbildning.
– En jättehäftig upplevelse. Vi uppfinnare är nog inte riktigt normala och här samlades tolv lika konstiga typer som hade kul tillsammans och hjälpte varandra med alla idéer.
När vi presenterade Paulina som nyanställd vid Alteco för ett par år sedan viskades det om att en uppfinning var på väg att lanseras – men det var hemligt…

Synts i media
Sedan dess har det hänt saker.
Paulinas Apponwall är en utveckling av den välkända betongkroken och den premiärvisades nyligen på mässan Formex. Den är redan omtalad i sociala medier, i tidningar och tidskrifter som Året Runt, Tara, Upplands Nyheter, Fastighetstidningen och Vi i Villa.
En sökning på Google ger över 6 000 träffar.

”Vänsterögd och högerhänt”
– Det var när jag skulle montera en vägglampa åt min dotter som jag försökte attackera betongväggen med en borrmaskin. Men jag är vänsterögd och högerhänt så det kan inte bli annat än snett…
– Istället spikade jag upp några betongkrokar och najade med ståltråd. Det fungerade, och i det påföljande kvällsbadet var tankeverksamheten igång!

Fler idéer finns
Nu står Paulina där med sin Apponwall som gör att du utan borr och bara med en hammare kan få upp till 12 kg tunga lampor, tavlor och allt vad det kan vara snyggt på rätt plats.
Hon har också massor av andra idéer samlade i en pärm så detta är säkert inte det sista från elnätsprojektören i Stockholm.

Fokuserad
Hur hinner du med?
– Jag är supernojig när det gäller att hålla isär det här med jobb, familj och uppfinneriet. På Alteco är jag fokuserad på mitt jobb, sedan blir det en tupplur på tåget, när jag kommer hem är jag mamma och sedan blir det ett par timmar uppfinnande.
– Det blir ändå åtta timmars sömn; men inte så mycket tid över till att se på TV, förklarar Paulina Kolm som beskriver sitt mantra så här: koncentrera, fokusera, leverera.
Det känns förstås också tryggt för alla Altecos kunder som hon har kontakt med.

Läs Vi i villa-artikel om Paulina Kolms uppfinning Apponwall »

Besök Apponwalls webbplats »