Välkommen till Alteco, Anders Nilsson

[2015-12-08]

En 22-åring från Västra Höle i Rengsjö strax utanför Bollnäs har nu hittat sin plats hos Alteco.
Anders Nilsson hade tänkt sig att få jobba med barn, kanske som fritidsledare, men efter praktik på en förskola ställdes hans håg till turismen och det blev jobb i fjällen. Anders kände trots det att han ännu inte var i mål. Samtidigt jobbade pappa Nilsson med montering av ställverksskåp i Norge och där fanns det även plats för Anders.

Men i och med att Anders sedan sensommaren finns på Altecokontoret i Bollnäs känns det som att han hittat rätt och målet är nått.
– Att jobba med apparatskåp från grunden till färdig produkt med kretskort, kopplingar, signalkablar och allt gav mig blodad tand för elteknik och konstruktioner.

Anders Nilsson Oljeplattform
Men först pendlade han till i Norge ett halvår och bodde i Oslo ungefär lika lång tid.
– Det mesta var i alla fall mycket spännande, som när jag som när jag en vecka fick besöka en oljeplattform där en nödpanel skulle ändras på plats. Det tog en kvart i trapporna från botten upp till kontrollrummet med all utrustning och folk överallt – hissen var inte monterad …
– Jätteintressant ändå, förstås. Jag fick också vara med när repet symboliskt höggs av och plattformen gled ut i vattnet. Enligt vad som sades låg det då 15,5 miljoner arbetstimmar i den och några av dessa var alltså mina.

Hemåt igen
Så hände det sig att Anders fick tips om den utbildning till elkonstruktör som gavs på distans i Bollnäs. Där fanns även studiekamraten Martin Elversson från Bollnäs, och de kom att läsa samma utbildning.
Båda fick dessutom sina praktikperioder på Alteco, Martin inom elinstallation och eldistribution och Anders inom elinstallation och telekom – och nu är de arbetskamrater på Bollnäskontoret.
– Mellan praktikperioderna ringde Anna-Karin (Fransson) och erbjöd mig att få jobba med ett projekt med dokumentering åt Vattenfall.
– Sådant tackar man inte nej till och nu jobbar jag på med att redovisa fakta från inventeringar av optisk fiber från teknikrum och teknikbodar.
– Vi skickar ut underlag som revideras och fylls på med användbar information som vi senare för in i datasystemet. På så vis blir det en bra bild av hur fibernätet ser ut i dag.

”Nyttig och välkommen”
– Redan under de två praktikperioderna från skolan kände jag att detta var en mycket bra arbetsplats. Det var lätt att trivas direkt, vilket gjorde att jag kände mig nyttig och välkommen redan från början, säger Anders Nilsson.
– Sedan 1 december är jag nu också tillsvidareanställd, tillägger han.

Terrängvandring och road trip
Han har också redan hunnit med en fjällvandringshelg i Vålådalen med sina nya arbetskamrater:
– Det blev fem mil i terräng med stenar, rötter och andra hinder. Jobbigt, men helhetsintrycket var ändå mycket positivt. Men jag vill kanske inte göra om det varje vecka …
Annars är Anders lite av en ”spontanresenär”. I somras gjorde han en resa över Norge – bland annat för att träffa f d arbetskamrater – och Danmark; en riktig roadtrip i en cab tillsammans med brorsan. Men det kan också bli snabba turer inom- och utomlands över några dagar tillsammans med vänner. Eftersom många jämnåriga flyttat till utbildningar på andra orter kan det bli lite långsamt ibland.

Skidåkning
I vinter väntar också (ny)premiär på nyinköpta längdskidor för Anders, detta vid Altecos kommande skidläger i Mora:
– Kanske kan jag platsa i stafettvasan för Alteco. Men först ska jag klara av skidlägret och se om jag glömt allt från skidåkandet i förskolan – så länge är det sedan sist. Alpin åkning kan jag, men inte längdskidåkning.

Hem till byn
Anders tränar regelbundet på gym, men i sin lägenhet på Gärdet i Bollnäs dröjer han annars gärna vid TV:n med serier på HBO, Viaplay och Netflix.
– Ibland blir det också lite ”Hem till byn” i verkligheten, när jag hälsar på i barndomshemmets Höle. Det kan vara en middag på gång, eller kanske att hjälpa pappa med något av hans pågående om- och tillbyggnadsprojekt.
Det finns alltid att göra?
– Ja, och med en pappa som är något av en arbetsnarkoman verkar det aldrig ta slut, konstaterar Anders.