Välkommen till Alteco, Martin Elversson

[2015-06-11]

När Martin Elversson 2010 lämnade Torsbergsskolans gymnasium i Bollnäs med treåriga teknikprogrammets slutbetyg i fickan, hade han en sak mycket klar för sig:
– Jag lovade mig själv den dagen ”Aldrig mer skolbänken”, minns Martin i dag.

Martin Elversson, AlecoMen olika jobb, från fastighetsförvaltning till skogsarbete, gav Martin perspektiv på tillvaron.
Så det blev skolbänken igen. Denna gång i form en yrkeshögskoleutbildning till elkonstruktör, och det skulle visa sig vara precis rätt för Martin.
Och inte oväntat är det mamma bakom allt:
– Jag hade börjat snegla mot en utbildning till vindkrafttekniker när morsan en dag hittade en annons om elkonstruktörsutbildningen. ”Sök det här. Du är mer konstruktör än tekniker”, var hennes analys.
– Hon hade förstås rätt. Jag är nog i första hand problemlösare, säger Martin.

Praktikperioder
Ett av de företag som erbjöd praktikplatser till studenterna vid Martins utbildning visade sig vara Alteco AB.
Det blev bingo för Martin – och Alteco …
– Jag fick två praktikperioder om totalt fem månader vid Alteco. Under den första perioden fick jag prova lite av varje inom installation och beredning med handledning av Altecos Torbjörn Rosén som introducerade sig mig i beredaryrket. Bland det första jag fick följa med på var till Öjung utanför Edsbyn där Alteco projekterade luft- och markledningar för el.

Beredning
– Vid den andra och sista perioden som var nu i vår, handlade det mest om beredning där jag också fick vägledning av Torbjörn. Mitt i den tre månader långa perioden i vår, fick jag vid en träff med Torbjörn och Andreas (Lundström, vd) veta att jag var välkommen som fast anställd efter examen. Faktiskt fick jag börja någon vecka innan examen och det är inte överord att säga att jag blev glad.

Många kontakter
– Jobbet med beredning innebär att jag får ta itu med alla uppgifter som hänger samman med om- och nybyggnationer inom eldistributionsnät. Att lösa markfrågor i kontakter med markägare, ta fram underlag för bygglovsansökan och förutse vilken utrustning och material som krävs för att bygga ledningarna. Jag får också rita kartor för luft- alternativt markledningar.
– Det är många intressenter och inblandade att ha kontakt med. Tillstånd ska sökas från olika håll, och jag får ha kontakter med Trafikverket, kommuner och länsstyrelser. Torbjörn är fortfarande mitt stöd och det lär nog få fortsätta.

Nyttig praktik
– Det som jag tar med mig mest från min första praktikperiod är väl att jag över huvudtaget upptäckte beredaryrket, som jag inte ens visste att det fanns innan jag träffade Torbjörn som dessutom inte var sen att marknadsföra sitt jobbval.
– Det märks att det finns en yrkesstolthet i den här branschen och det tycker jag känns positivt. Det öppnar för en lång och givande karriär på den väg där jag nu tagit mina första steg.
Redan vid yrkeshögskolan använde Martin dessutom sin schemalagda ”egentid för studier” till att genom Elektra Nät få vara med och dra ledningar.
– Erfarenheter som jag fick stor nytta av senare vid praktiken och numera i jobbet här på Alteco. Det är enklare att göra en beredning när jag vet vad som väntar montörerna på fältet.

Fiskeintresse
Som nybliven ägare till en Örnvik 530 (han har tre båtar i olika storlekar numera) och möjligheter till trollingfiske i större vatten måste Martin också få bidra med ett bra fisketips – han borde kunna, inte minst eftersom han sedan tre år tillbaka driver en egen tillbehörsshop på nätet och är engagerad i Bollnäs fiskevårdsförening:
– Då blir det gäddfiske, som är mycket bra i min ”hemsjö” Herten här i Bollnäs, vid vilken jag är född och uppväxt. Bäst går det med stora gummibeten, som är väldigt populära just nu.

Slipper pendla
Hemma vid villan som Martin och hans sambo hyr, väntar grillen där Martin helst lägger på egenhändigt nyfångad gös – ”det bästa som finns”, säger Martin.
Han funderar också ibland över hur livet skulle ha utvecklats om inte yrkeshögskolan kommit i vägen?
– Många av mina gymnasiekamrater pendlar till Stockholm eller åt andra håll. Jag är mycket glad över att ha hittat rätt här hemma och stortrivs med Alteco som företag och med allt trevligt folk som blivit mina arbetskamrater. Här är det ordning och reda och det är jätteskönt att få ett så här bra jobb hemma, säger Martin med eftertryck.
Tacka morsan för det!