Välkommen till Alteco, Alf Nordlund: Automation blandat med kunglig fågeljakt

<< Gå tillbaka till nyheten om våra senaste nytillskott

Alf Nordlund

En fiske- och jaktintresserad f d dansbandsmusiker som bor vackert på en egen udde i Alfta i Hälsingland. Det är i ett nötskal automationsingenjören Alf Nordlund, en av de allra senast anställda vid Alteco. Alf har t o m deltagit i fågeljakt tillsammans med kung Carl XVI Gustaf!

Alf Nordlund är Alftabo från början; en teknikintresserad sådan som först hamnade på L M Ericsson i Söderhamn efter skolan – men snart nog blev det hemtrakterna igen och jobb på ÖSA fram till slutet av 1970-talet.
– På ÖSA jobbade jag med processorskåpen som satt i varje skördare; de som bland mycket annat apterade de fällda träden i rätta längder för att ge bästa möjliga avkastning till skogsägaren.
Alf hann även med att jobba med automatiska brandsläckningssystem innan karriären rullade vidare, bland annat med anställning vid Nefab teknik i Runemo nästgårds hemifrån.

Dansband
Men vi ska inte glömma karriären som dansbandsmusiker som följer parallellt. Candies hette gänget från Alfta där Alf hanterade sin Fender Stratocaster fram till mitten av 1980-talet.
– Den delen av mitt liv är avslutad nu. Mina gitarrer har jag kvar, men nu blir det mest akustiskt och som mest lite barnvisor för de minsta därhemma.
– Musiken hade jag med mig hemifrån. Det har alltid spelats i familjen och många spelemän finns i den övriga släkten, så det var inte oväntat att också jag greppade ett instrument.

Tackade nej
Efter Nefab kom Alf att arbeta hos Schneider Electric med teknisk support på automationssystem, bland annat med servo- och motordrifter och robothantering. För sju år sedan höll det på att bli Alteco redan då:
– Jag hade en del kontakter här och det öppnade sig en möjlighet.
– Men vi hade då köpt hus och det var mycket renoveringsarbete på gång – förutom små barn i familjen. Så jag tackade nej till Alteco den gången, eftersom jag kände att jag inte skulle ha gjort mig själv rättvisa. Det tror jag att både jag själv och Alteco ska vara glada för…

Bred erfarenhet
Men tiderna förändras, Schneider fortsatte sin internationalisering och när företaget växt från 300 anställda i Sverige till 161 000 i hela världen steg Alf av:
– Det var i våras. Jag bara ringde och frågade om Altecofolket fortfarande var intresserade. Det var de…
Så nu fylls dagarna med det mesta inom automation på olika typer av maskiner, värmepannor och annat som vållar bekymmer för kunderna när sakerna inte fungerar längre. Sådant löser Alf med sin breda erfarenhet och visar att en 57-åring också kan vara nyanställd och i högsta grad användbar.

Hovleverantör
Men Kungen då, hur var det?
– Jag avlade jägarexamen för drygt 20 år sedan och jagar själv fågel med hjälp av mina retrieverhundar. Dessutom har jag som jaktprovsdomare rest i Skandinavien, Italien och Tyskland.
– Men det är riktigt att jag hjälpt till vid fågeljakt på några av de stora godsen i Sörmland där jag fler gånger fått jobba nära kung Carl XVI Gustaf bland många andra prominenser, förklarar ”kungliga hovleverantören” Alf Nordlund.
Alfs egen fågeljakt får numera dock företrädesvis äga rum i trakterna kring det vackert belägna familjehuset på Prästnästen i Alfta. Med vatten nästan runt om hela tomten erbjuds förstås också möjligheter till fiske.

<< Gå tillbaka till nyheten om våra senaste nytillskott